Κάθε χρόνο και ένας νέος ... εφιάλτης στο γυναικείο μπάσκετ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Γυναικείο Μπάσκετ
30 Απριλίου 2018

Είναι γνωστό ότι στους νόμους και τους κανόνες υπάρχουν πολλά παραθυράκια. Η ΕΟΚ παρά την τεράστια εμπειρία της σε θέματα ευτελισμού των πρωταθλημάτων της κατά το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν, δεν θα μπορούσε(;) να τα προβλέψει όλα και δεν τα προβλέπει όλα. Όμως όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αρνείται ακόμη και να σκεφτεί γρήγορα λύσεις που θα γλίτωναν αυτήν από την κατακραυγή του κόσμου του μπάσκετ, αλλά και τα πρωταθλήματά της από την συνεχιζόμενη ξεφτίλα στην οποία τα υποβάλλει οποιοσδήποτε θέλει να πατήσει πάνω σε κανονισμό και προκυρήξεις που δεν βοηθούν σε τίποτα την πρόοδο του αθλήματος.

Ο Ολυμπιακός Βόλου, έκανε το ταξίδι ως την Αθήνα, μπήκε στο γήπεδο και ξεκίνησε να παίζει το ματς με αντίπαλο τον Πρωτέα Βούλας, αφού πρώτα καθυστέρησε όσο μπορούσε την έναρξη, για να γνωρίζει τι συνέβαινε στην αναμέτρηση της Δάφνης με τις Εσπερίδες. Ήξερε - ο οργανισμός Ολυμπιακός Βόλου - ότι θα χάσει και μάλιστα με διαφορά από μια ομάδα που είναι πολύ καλύτερη του. Ήξερε - ο οργανισμός Ολυμπιακός Βόλου - ότι αν χρειαζόταν να προβεί σε πράξη που δεν θα τον τιμούσε, προκειμένου να συνεχίσει να έχει βάσιμες ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία, όσο λίγες ή πολλές και αν είναι αυτές, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να κινδυνεύει από τίποτα άλλο παρά από έναν μηδενισμό ο οποίος τον εξυπηρετούσε για να τερματίσει τελευταίος και να παίξει στα play out με αντίπαλο τις Εσπερίδες (1-1 το μεταξύ τους σκορ), έτσι ώστε να καταφέρει να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία, κάτι που μέχρι και προχθές έδειχνε ότι δεν το κυνηγούσε πια.

Το ήξερε γιατί είδε εδώ και χρόνια την ΕΟΚ να μην τιμωρεί κανένα σωματείο που έδιωχνε τις ξένες του μόλις σιγούρευε την παραμονή του και δεν ήθελε να τις πληρώνει άλλο, πλήττοντας την αξιοπιστία ενός πρωταθλήματος που όλοι στα λόγια θέλουν να το δουν να προοδεύει, αλλά οι περισσότεροι με τις πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο, ειδικά η ΕΟΚ.

Το ήξερε γιατί η Ομοσπονδία έχει ως αγαπημένη της υπερασπιστική γραμμή το: «εμείς δεν φταίμε σε τίποτα». Το είπε άλλωστε ο κ. Γολέμης πέρσι όταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το Final4 του Κυπέλλου Μπάσκετ Γυναικών, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα όσα συνέβαιναν τότε στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Είχε πει μάλιστα ότι η ΕΟΚ θα προβλέπει στο μέλλον σοβαρές κυρώσεις για ομάδες που αμαυρώνουν το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν. Οι προκυρήξεις πάντως παραμένουν οι ίδιες. Το είπε και φέτος στην συνέντευξη Τύπου της ίδιας διοργάνωσης και μάλιστα δυο φορές, όταν αναφερόμενος στον φόβο επεισοδίων μεταξύ των οπαδών έριξε ευθύνες ακόμη και στους γονείς των αθλητριών χαρακτηρίζοντας τους ικανούς να δημιουργήσουν προβλήματα κακής συμπεριφοράς!, αλλά και όταν έριξε όλο το βάρος για τον στοιχηματισμό σε ερασιτεχνικά παιχνίδια μπάσκετ στο Κράτος, λέγοντας ότι είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη να προστατεύει τον φορολογούμενο πολίτη. Η ΕΟΚ είναι ανήμπορη να πράξει το οτιδήποτε, στα δικά της πρωταθλήματα. Απ' ότι φαίνεται η ΕΟΚ είναι είναι ανήμπορη γενικά.

Η Ομοσπονδία έχει θεσπίσει να γίνονται οι αγώνες τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές την ίδια μέρα και ώρα για να μην μπορεί ο ένας να γνωρίζει το αποτέλεσμα του άλλου. Χθες, μόνο σε δυο παιχνίδια υπήρχε τέτοια ανάγκη, στην Δάφνη και στην Βούλα. Και στα δυο παιχνίδια υπήρχε κομισάριος. Σε όλα υπάρχει. Ένα τηλεφώνημα από την πλευρά του και μια ενημέρωση προς την Ομοσπονδία ότι το παιχνίδι αργούσε να ξεκινήσει στην Βούλα, έλυνε το πρόβλημα. Η ΕΟΚ θα ενημέρωνε τον κομισάριο στην Δάφνη να περιμένουν για να υπάρξει ταυτόχρονη έναρξη και διεξαγωγή των αγώνων. Λύση, εύκολη, σίγουρη και ανέξοδη. Λύση που θα έδειχνε ότι ο κανόνας έχει γίνει για να τηρείται και όχι για να τον ξεγελά όποτε θέλει ο οποιοσδήποτε.

Αν το κορυφαίο εθνικό γυναικείο πρωτάθλημα είχε το ενδιαφέρον της ΕΟΚ, αυτά δεν θα γίνονταν. Φανταστείτε κάτι τέτοιο στην Α1 ανδρών. Θα το συζητούσαμε χρόνια. Αυτό που γίνεται στις γυναίκες κάθε χρόνο το μαθαίνουν 20... νοματαίοι και το συζητάνε καφενειακά. Γιατί; Το Ελληνικό Γυναικείο μπάσκετ δεν αξίζει τίποτα;

Ο Ολυμπιακός Βόλου βρίσκει και τα κάνει φέτος. Η Τερψιθέα Γλυφάδας βρήκε και τα έκανε πέρσι και πριν από τρια χρόνια. Τα σωματεία που προσπαθούν και «ματώνουν» για να ολοκληρώνουν την σεζόν με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να κοροϊδεύουν κανέναν, πως πρέπει να αισθάνονται για όλα αυτά;

Ήδη ο διοικητικός ηγέτης του Φάρου Κερατσινίου κ. Βαγγέλης Τσάπας τοποθετήθηκε ως εξής στο facebook: «Δεν συνηθίζω να γράφω δημόσια γι άλλες ομάδες , όμως το σημερινό είναι πάνω από ομάδες νίκες και ήττες. Η επιλογή του Ολυμπιακού Βόλου να αποχωρήσει στην διάρκεια του αγώνα με τον Πρωτεα Βουλας για να μηδενιστεί και να παίξει στα play out με την ομάδα που έχει 1-1 είναι η μεγαλύτερη προσβολή του αθλήματος που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι πρέπει όσοι έδωσαν εντολή γι αυτό το τερατούργημα εναντίον του αθλήματος , των κοριτσιών του Πρωτεα Βουλας και των κοριτσιών του Ολυμπιακού Βόλου που είναι θύματα της υπόθεσης , να τιμωρηθούν απ όλους τους αρμόδιους φορείς παραδειγματικά. Διαφορετικά αν τέτοια φαινόμενα καιροσκοπισμού παραμείνουν ατιμώρητα δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον ν ασχολείται με το γυναικείο μπάσκετ. Κάποια στιγμή πρέπει θεσμικά να απομακρυνθούν όσοι βγάζουν τα πολλαπλά ψυχολογικά προβλήματα τους και τις άπειρες ανασφάλειες τους απέναντι σε κοριτσάκια. Μιλάμε για γυναίκες και μικρά κορίτσια. Ο Αθλητισμός αλλά ακόμα κι ο Πρωταθλητισμός εκτός από τους γραμμένους κανόνες έχει κι άγραφους. Κι οποίος δεν τους σέβεται του αξίζει η δημόσια διαπόμπευση».

Όπως θα διαπιστώσετε από το βίντεο που θα ανεβάσει το sportshero.gr, δεν συνέτρεχε κανείς λόγος να φύγει από το γήπεδο ο Ολυμπιακός Βόλου. Ούτε κινδύνευαν από τίποτα οι αθλήτριες του, ούτε βέβαια ο τραυματισμός μιας αθλήτριας έχει ξαναγίνει αιτία αποχώρησης ομάδας από αγώνα.

Οι διαιτητές δεν διέκοψαν καν το παιχνίδι, μάλιστα ο διαιτητής που ήταν κάτω από το καλάθι δείχνει στην αθλήτρια να σηκωθεί. Η εξέλιξη της φάσης σε ένα παιχνίδι που ήδη ήταν σε διαφορά 30 πόντων δεν δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να μιλά για διαιτησία. Η αθλήτρια σηκώθηκε υποβοηθούμενη και ούσα τραυματισμένη δεν πήγε προς το ιατρείο του γηπέδου, όπου θα μπορούσε να λάβει τις πρώτες βοήθειες και να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος της, αλλά πήγε στα αποδυτήρια της ομάδας του Βόλου.

Η αποχώρηση του Ολυμπιακού Βόλου δεν μπορεί να στηριχθεί από τίποτα. Ακόμη περισσότερο όμως δεν μπορεί να στηριχθεί από τον κόσμο που ασχολείται όχι μόνο με το γυναικείο μπάσκετ αλλά και με όλον τον Ελληνικό Αθλητισμό τέτοια συμπεριφορά από ένα σωματείο, όποιο και αν είναι αυτό και σε όποιο πρωτάθλημα και αν αγωνίζεται.

Η ΕΟΚ στέλνει τον Ολυμπιακό Βόλου στον Αθλητικό Δικαστή με την κατηγορία της δυσφήμισης του πρωταθλήματος. Σωστή κίνηση, αλλά δεν παύει να είναι και πάλι μια κίνηση κατόπιν εορτής. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση που μόνο κακό κάνει σε ένα αθλητικό πρωτάθλημα.

Νιφλής Γιώργος

 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σε 3 πόλεις το Σ/Κ η Α1 σε άνδρες, γυναίκες

Σε 3 πόλεις το Σ/Κ η Α1 σε άνδρες, γυναίκες

Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα...

VIP'S στην Αυστραλία, Βατσακλής, Σγουρόπουλος

VIP'S στην Αυστραλία, Βατσακλής, Σγουρόπουλος

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο...

Χρυσά μετάλλια για Νικολάου και Σαρβανάκη

Χρυσά μετάλλια για Νικολάου και Σαρβανάκη

Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ήχ...

Πρώτη νίκη στο ChL για τον Σταματούρο

Πρώτη νίκη στο ChL για τον Σταματούρο

Ο Γιώργος Σταματούρος ήταν α...

Πρώτο ραντεβού για το Πανελλήνιο Α/Γ

Πρώτο ραντεβού για το Πανελλήνιο Α/Γ

Ώρα για το πρώτο στάδιο στο ...

Την μια συμπαίκτες, την άλλη αντίπαλοι...

Την μια συμπαίκτες, την άλλη αντίπαλοι...

Είναι συμπαίκτες στον Ολυμπι...

22 Πανελλήνια ρεκόρ «έπεσαν» στην Πυλαία

22 Πανελλήνια ρεκόρ «έπεσαν» στην Πυλαία

Εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή ...

Περίπατο (3-0) με Ρωσία έκαναν οι άνδρες!

Περίπατο (3-0) με Ρωσία έκαναν οι άνδρες!

Πανηγυρικά έκλεισε τους αγών...

Στις λεπτομέρειες εκτός βάθρου ο Πιλίδης

Στις λεπτομέρειες εκτός βάθρου ο Πιλίδης

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσί...

Πλούσια δράση στο Σ.Ε.Φ. με Live streaming!

Πλούσια δράση στο Σ.Ε.Φ. με Live streaming!

Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα...

Ιδανικό φινάλε στο 1ο τουρνουά ''Horizon Cup''

Ιδανικό φινάλε στο 1ο τουρνουά ''Horizon Cup''

Μοναδική επιτυχία σημείωσε η...


 

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Δεν άντεξε καθόλου η Νίκη στην Μόσχα

Δεν άντεξε καθόλου η Νίκη στην Μόσχα

Για την 5η  αγωνιστική του...

Ο Έλληνας Ανδρέας Ζαγκλής Γ.Γ. της FIBA!

Ο Έλληνας Ανδρέας Ζαγκλής Γ.Γ. της FIBA!

Ο Ανδρέας Ζαγκλής είναι ο ...

Στους «16» του CEV Cup ο Ολυμπιακός

Στους «16» του CEV Cup ο Ολυμπιακός

Τη νίκη του στο Ρέντη με 3-0...

Νίκησε με 3-2 αλλά αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ

Νίκησε με 3-2 αλλά αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 3-2 σετ την...

Η Σπανού νικήτρια στον ελληνικό «εμφύλιο»

Η Σπανού νικήτρια στον ελληνικό «εμφύλιο»

Η Γκιόρ της Άρτεμις Σπανού ε...

Επέστρεψε στην κορυφή ο Ολυμπιακός

Επέστρεψε στην κορυφή ο Ολυμπιακός

Δίχως να… ιδρώσει, ο Ολυμπια...

Εύκολη νίκη στο Βραχάτι ο Παναθηναϊκός

Εύκολη νίκη στο Βραχάτι ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα...

Α' ΕΣΚΑΝΑ: Δεν σταματιέται το Π. Φάληρο

Α' ΕΣΚΑΝΑ: Δεν σταματιέται το Π. Φάληρο

Το ανίκητο σερί του διατήρησ...

Α' Ανδρών: Διεύρυνε το αήττητο της η Πεύκη

Α' Ανδρών: Διεύρυνε το αήττητο της η Πεύκη

Το… τρένο της Πεύκης πέρασε ...

Πήραν το χρυσό Καραγκούνη, Αρβανίτη!

Πήραν το χρυσό Καραγκούνη, Αρβανίτη!

Με το χρυσό μετάλλιο στο στ...

Μεγάλη νίκη του Σπόρτιγκ NoBell επί της Νίκης

Μεγάλη νίκη του Σπόρτιγκ NoBell επί της Νίκης

Μία νίκη που την είχε απόλυτ...

Μόνος πρώτος ο ΠΑΟΚ, νίκη για ΑΕΚ με Λαμία

Μόνος πρώτος ο ΠΑΟΚ, νίκη για ΑΕΚ με Λαμία

Η ομάδα της Ελένης Μεμετζή υ...Facebook

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 επισκέπτες και κανένα μέλος