Στον δρόμο για το Τόκιο 2020: Μπόζη - Κλωναρίδου

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ιστιοπλοϊα
23 Δεκεμβρίου 2018

Η Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, οι Θεσσαλονικιές  πρωταθλήτριες της ιστιοπλοΐας, που έχουν χαρίσει στην Ελλάδα ολυμπιακή πρόκριση, παρουσιάζονται στη νέα στήλη του Sportshero «Στον δρόμο για το Τόκιο 2020».

Γράφει ο Γιάννης Φάκαρος.

Στον δρόμο για το Τόκιο, λοιπόν. Στον δρόμο για την 32η διοργάνωση θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθεί στην Ιαπωνική πρωτεύουσα από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020. Διαδρομές και μονοπάτια, που όλοι οι αθλητές θέλουν ν’ ακολουθήσουν, με έντονη επιθυμία να φτάσουν μέχρι το τέρμα κι ακόμα μεγαλύτερο όνειρο ένα μετάλλιο. Τώρα που έρχεται το 2019 κι ο χρόνος θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να μετρά αντίστροφα το Sportshero αποφάσισε να γίνει νοερός συνοδοιπόρος όλων των Ελλήνων αθλητών, που είτε έχουν ήδη σιγουρέψει είτε παλεύουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόκριση. Η ιστοσελίδα, που σταθερά υπηρετεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό εδώ και μία δεκαετία, δημιουργεί ενότητα ειδικά για το χρονικό διάστημα των προκρίσεων και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από αυτή θα επιχειρήσει να προβάλλει και να στηρίξει την προσπάθεια των πρωταθλητών μας να φτάσουν στον μεγάλο στόχο. Με συνεντεύξεις, με πορτρέτα αθλητών, με φωτογραφίες και βίντεο, με ιστορικές αναφορές, με στατιστικά στοιχεία, με ό,τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο κι εσάς τους αναγνώστες να νιώσετε το δύσκολο έργο αυτών των παιδιών και να μπείτε στο πνεύμα του προολυμπιακού σταδίου.

Τα πρόσωπα, που θα εγκαινιάσουν τη σελίδα, δεν χρειάστηκε να σκεφτούμε πολύ για να τα βρούμε. Είμαστε και σε περίοδο εορτών και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από δύο γλυκύτατα κορίτσια από τη σαγηνευτική Θεσσαλονίκη, τα οποία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη νεολαία με το να συνδυάζουν θαυμάσια πρωταθλητισμό και πανεπιστημιακές σπουδές. Το Sportshero παρουσιάζει τη Μαρία Μπόζη και τη Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, οι οποίες τον περασμένο Αύγουστο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας, στο Άαρχους της Δανίας, εξασφάλισαν για την Ελλάδα θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κλάση 470. Τυπικά δεν είναι ακόμα οριστικό ότι θα καλύψουν εκείνες τη θέση, ωστόσο τα πλάνα τους για την Ιαπωνία μπορούν ήδη να τα κάνουν διότι ακόμα κι αν γίνουν οι αγώνες-κριτήριο στην Ελλάδα θα προβάλλουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Η νέα γενιά των 470 λοιπόν, οι κοπέλες που μετά από χρόνια εκφράζουν τη συνέχεια στο θρυλικό ζευγάρι των Μπεκατώρου/Τσουλφά παρουσιάζονται στο Sportshero:

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

«Έμενα πάντα στη γειτονιά μας, στην Καλαμαριά κι εκεί εδρεύει το σωματείο μας. Από μικρή οι γονείς μου με πήγαιναν βόλτα με το καρότσι στον Όμιλο για να δω τα σκαφάκια. Κάποια στιγμή άρχισα να τα δείχνω, ήθελα να τα δοκιμάσω, μου δόθηκε η ευκαιρία και μου άρεσε. Άρχισα στην ηλικία των 7 ετών κι έμεινα. Πριν έκανα κολύμβηση και μπαλέτο, αλλά τα σταμάτησα», τόνισε η Μαρία αναφορικά με το πώς ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα και η Ραφαηλίνα συμπλήρωσε: «Άρχισα την ιστιοπλοΐα εξαιτίας οικογενειακού μας φίλου, που είναι προπονητής. Εκείνος το προσπάθησε και θέλησε να μου δείξει και να με επηρεάσει θετικά, ώστε να μου αρέσει. Τότε ήμουν 7,5-8 ετών. Στην αρχή φοβόμουν λίγο, αλλά μετά που έκανα και καινούργιους φίλους κατάλαβα ότι μου άρεσε και το πράγμα σοβάρεψε».

Πότε κατάλαβαν άραγε ότι μπορούν να εξελιχθούν σημαντικά και να κάνουν το άθλημα αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους; «Προσωπικά κάπου στο Γυμνάσιο», θα πει η Ραφαηλίνα. «Μετά από 3-4 χρόνια, που είδα ότι είχα διακρίσεις σε πανελλαδικό επίπεδο». Η Μαρία εστίαζε αρχικά το ενδιαφέρον της στο διασυλλογικό κομμάτι «και πάντα μου άρεσε ν’ αγωνίζομαι σε πανελλήνιο επίπεδο με τον σύλλογο», ωστόσο «όταν τελείωσα το σχολείο στα 18 μου και είδα ότι υπήρχαν και διεθνείς διακρίσεις κατάλαβα ότι έχω καλή προοπτική». 

Η 23χρονη Μπόζη και η 24χρονη Κλωναρίδου αποτελούν δίδυμο από το 2015. Για έναν χρόνο η πρώτη και για δύο η δεύτερη έκαναν 470 με άλλα πληρώματα, όμως μετά από έναν αγώνα τους αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να συνεργαστούν. «Τα 470 είναι κατηγορία με μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα, ενώ και ο Όμιλός μας έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία. Υπάρχει το 420, που είναι πιο μικρό σκάφος και μετά πας στα 470. Είναι κάτι σαν φυσική εξέλιξη αν θέλεις να βρεθείς σε διπλή κατηγορία», σημειώνει η Μπόζη και σε ερώτηση αν έχει ιδιαιτερότητες η κλάση απαντά: «Είναι ωραία η κατηγορία, αλλά και πολύ δύσκολο το σκάφος. Βρίσκεται από παλιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν γίνει βελτιώσεις, αλλά δεν απέχει πολύ από το πρώτο καλούπι. Έχει εξελιχθεί πολύ τεχνικά, είναι σκάφος που θέλει τη λεπτομέρεια στους χειρισμούς και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση γιατί οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν να του βάλεις περισσότερη δύναμη».

Η Ραφαηλίνα προσθέτει ότι «τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία παίζει να μπορείς να συνεργαστείς με το άλλο σου μισό. Όσο τεχνικά άρτιο κι αν είναι το σκάφος, αν δεν μπορούν να συμβαδίσουν και να συνεργαστούν αρμονικά οι αθλητές πάλι το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Επίσης, μετράει πολύ ο καιρός. Επειδή το 470 είναι κάπως πιο αργό σκάφος από άλλα σύγχρονα παίζει μεγάλο ρόλο να εκμεταλλευτείς σωστά τον άνεμο. Είναι από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες αν μιλάμε καθαρά ιστιοπλοϊκά και όχι τεχνικά πάνω στο σκάφος».

«ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Είναι ώρα να πάμε την κουβέντα στο πώς ήρθε η ολυμπιακή πρόκριση: «Ήταν δύσκολος αγώνας με πολύ υψηλό επίπεδο γιατί έδινε τις πρώτες προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλες οι χώρες πήγαν πολύ καλά προετοιμασμένες. Με βάση τις οικονομικές δυνατότητες καταφέραμε κι εμείς να κάνουμε πραγματικά καλή προετοιμασία και ν’ ανταπεξέλθουμε σ’ έναν αγώνα, που δεν είχε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για μας. Εμείς θέλουμε πολύ αέρα και στη Δανία δεν είχε. Ήταν και πάλι ωραία εμπειρία όμως, και το πιο σημαντικό είναι ότι συγκεντρωμένες και με τις οδηγίες του προπονητή μας προκρίναμε τη χώρα».  

Οι αγώνες, που δίνουν ολυμπιακή πρόκριση, είναι συνολικά τρεις. Ο πρώτος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018. Υπάρχουν ακόμα το Παγκόσμιο του 2019 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020. Οι προκρίσεις δεν είναι για τις αθλήτριες, αλλά για τις χώρες. Το ελληνικό δίδυμο ήταν στο Άαρχους μέσα στην κορυφαία 8άδα, που αντιστοιχούσε στα ισάριθμα πρώτα «εισιτήρια». Έφτασε στον στόχο του από το πρώτο κριτήριο και το ήθελε πολύ ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί χωρίς πίεση στο επόμενο διάστημα και να εστιάσει στο πως θα κατακτήσει και μετάλλια στα προσεχή μεγάλα ραντεβού. Tο να πάρει εκείνο τη θέση για το Τόκιο μοιάζει θέμα χρόνου και το πλήρωμα εξηγεί το γιατί: «Η πρόκριση είναι για τη χώρα και η ομοσπονδία θα ορίσει ποιοι αγώνες θα γίνουν κριτήρια για πρόκριση.  Συνήθως είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και δύο αγώνες στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, σε μας δεν υπάρχει προς το παρόν άλλο γυναικείο πλήρωμα και άρα ούτε κάποια ανακοίνωση για Πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Άραγε γιατί ασχολούνται λίγες αθλήτριες με τα 470 και πόσο επηρεάζει τις Μπόζη/Κλωναρίδου η έλλειψη συναγωνισμού στο εσωτερικό; «Δεν έχω καταλήξει σε όλους τους λόγους για την έλλειψη γυναικείων πληρωμάτων, πάντως παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Η οικονομική κατάσταση θέτει διαφορετικούς στόχους και υπάρχουν και νεαρές που σταματούν. Υπάρχουν επίσης κορίτσια, που κάνουν τη μικρότερη κατηγορία, τα 420 και δεν αποφασίζουν να πάνε στη μεγάλη», σημειώνει η Ραφαηλίνα και η Μπόζη τονίζει: «Σίγουρα είναι καλό στον πρωταθλητισμό να υπάρχει συναγωνισμός, αλλά εμείς δεν έχουμε επηρεαστεί. Κάνουμε και με άντρες προπόνηση, μας βοηθούν στον όμιλο οι πρωταθλητές Μάντης και Καγιαλής, προπονούμαστε ακόμα στην Αθήνα και το εξωτερικό και το καλύπτουμε έτσι το κενό. Ο στίβος στην Αθήνα είναι από τους καλύτερους. Επικρατούν και καλές καιρικές με ζέστη και ωραίο άνεμο, ενώ προσελκύει και πολλούς αθλητές κυρίως από την κλάση Φιν. Δεν προπονούμαστε τόσο πολύ στη Θεσσαλονίκη γιατί επιζητούμε προπονήσεις και με άλλα σκάφη και δεν είναι τόσο ευνοϊκός ο καιρός». 

Το πλήρωμα ασχολείται πολλές ώρες και με τη φροντίδα του σκάφους. Η Ραφαηλίνα επισημαίνει: «Πάντα τα σκάφη τύπου 470 έχουν αρκετά συστήματα με σχοινιά, ράουλα κτλ, συνεπώς χρειάζεται ν’ ασχολείσαι συνέχεια. Μπορεί να περνάμε και δύο ώρες κάθε μέρα πάνω στο σκάφος για να το φτιάξουμε να είναι ανταγωνιστικό. Κοιτάζουμε και τα ζυγίσματα του σκάφους και το πως θα το ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο γρήγορο μέσα στη θάλασσα».

Ο επόμενος στόχος είναι το δεύτερο από τα συνολικά τρία WorldCup της χρονιάς. Θα γίνει τον Ιανουάριο στο Μαϊάμι. Το πρώτο είχε γίνει στην Ιαπωνία μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά τα κορίτσια δεν είχαν χρηματοδότηση και απουσίασαν. Έχασαν ένα σημαντικό τεστ μάλιστα, διότι ο αγώνας έγινε στον υγρό στίβο, που θα χρησιμοποιηθεί και για το Ολυμπιακό τουρνουά. «Θα κυνηγήσουμε μετάλλια σε όλους τους μεγάλους αγώνες, ενώ θέλουμε να σταθεροποιηθούμε στις πρώτες πέντε θέσεις. Παράλληλα είναι και αγώνες προετοιμασίας γι’ αυτό δοκιμάζουμε ορισμένα πράγματα στο σκάφος».

«ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ/ΤΣΟΥΛΦΑ»

Οι γνωρίζοντες λένε ότι μετά από τις Τσουλφά/Μπεκατώρου αυτό το πλήρωμα συνεχίζει την ελληνική παράδοση στις γυναίκες. «Θέλουμε να φτάσουμε στις τεράστιες διακρίσεις τους, αλλά ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Ανακαλύψαμε τις προσδοκίες μας στην πορεία και μέσα από τη σκληρή δουλειά μπήκαν σιγά-σιγά οι στόχοι, οι οποίοι είναι προσωπικοί, αλλά φυσικά σχετίζονται και με διακρίσεις για τη χώρα. Ξέρουμε ότι δεν έχει υπάρξει συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη συγκεκριμένη κατηγορία μας μετά το 2004 και είμαστε χαρούμενες που ζωντανέψαμε ξανά τα 470 μετά από εκείνη την εποχή. Έχουμε αξιώσεις να διεκδικήσουμε κάτι σπουδαίο, πάντως και η διαδρομή έχει άλλη αξία και γοητεία».

Κάποια στιγμή ωστόσο, οι πρωταθλήτριές μας είχαν σκεφτεί να εγκαταλείψουν! «Ο μόνος λόγος που θα σταματούσαμε θα ήταν η αδυναμία ν’ ανταποκριθούμε οικονομικά. Είχαμε δυνατότητες και θέληση για να φέρουμε διακρίσεις στη χώρα μας, αλλά δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε οικονομικά το πρόγραμμά μας. Ήταν τον Μάρτιο του 2017 λοιπόν, που δεν είχαμε καθόλου χρηματοδότηση και ήταν εξαιρετικό δύσκολο ν’ ακολουθήσουμε τις άλλες ομάδες από το εξωτερικό», αποκαλύπτει η Μπόζη και συνεχίζει: «Μετά βρέθηκε η interwetten, η οποία ήταν χορηγός μας μέχρι και το φετινό Παγκόσμιο και τώρα είμαστε πάλι σε αναζήτηση σπόνσορα. Η βοήθεια της εταιρείας ήταν καθοριστική, ενώ σιγά-σιγά βρέθηκαν και πιο μικροί υποστηρικτές από τη Θεσσαλονίκη και τελικά είναι πετυχημένη η σεζόν, που ολοκληρώθηκε φέτος». 

Πέρα από τους χορηγούς βοηθάνε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και ο σύλλογος με την ομοσπονδία. «Η Ε.Ο.Ε. μας έχει στηρίξει πολύ και ειδικά ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος. Έχει βοηθήσει με προσωπικές κινήσεις, μάλιστα η Ε.Ο.Ε. μας πήρε το νέο σκάφος, που έχουμε από τον Μάρτιο. Και η ομοσπονδία προσπαθεί και ο όμιλος έχει βοηθήσει, αλλά βέβαια όταν είμαστε πολλοί αθλητές, που πάμε για υψηλές διακρίσεις, είναι δύσκολο να μπορούν να παρακολουθήσουν».

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ …ΞΟΡΚΙΣΟΥΝ

Τα κορίτσια συνδυάζουν αρμονικά πρωταθλητισμό και πανεπιστημιακές σπουδές. Είναι τυχερές που κάνουν πράγματα που έχουν αγαπήσει κι αυτό τους δίνει μεγάλη ώθηση. «Σπουδάζω Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Τελειώνω καθώς κάνω τη διπλωματική μου και θα πάρω το πτυχίο μου», αναφέρει η Μπόζη, «εγώ σπουδάζω στο Παιδαγωγικό τμήμα, επίσης στο Αριστοτέλειο και θέλω άλλον ένα χρόνο για να τελειώσω» προσθέτει η Ραφαηλίνα και μαζί τονίζουν: «Μας αρέσουν πολύ οι σπουδές μας και γι’ αυτό μπορούμε να συνδυάζουμε και τα δύο. Τον τελευταίο καιρό βέβαια, έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις στην ιστιοπλοΐα, αλλά υπάρχει θέληση και διάθεση και τα καταφέρνουμε και με τις σπουδές».

Γούρια για τις επιτυχίες τους δεν χρειάζονται και κάνουν προσπάθεια ν’ αποβάλλουν αυτά, που-φυσιολογικά ως υψηλού επιπέδου αθλητές- έχουν… «Η Ραφαηλίνα έχει γούρι ένα μαγιό. Προσπαθούμε να το …ξορκίσουμε όμως, να το πω χιουμοριστικά και δεν το έβαλε στο Παγκόσμιο του Άαρχους. Με εμένα συνέβη το ανάποδο. Έχω γούρι να μη φοράω καπέλο στις κούρσες, αλλά στη Δανία φορούσα! Κοιτάζω να το αποβάλλω κι εγώ λοιπόν και προς το παρόν καλά πάει η προσπάθεια», λέει χαμογελώντας η Μπόζη.

Φυσικά σε όλη αυτή την πορεία η συμβολή από την οικογένεια είναι καθοριστική, ενώ για τη μεγάλη πρόοδο αξίζουν κι άλλοι τις ευχαριστίες των αθλητριών: «Οι γονείς μας πρώτα απ’ όλα είναι ο λόγος, που φτάσαμε ως εδώ. Από την εποχή που κάναμε όπτιμιστ βοηθούσαν και βοηθάνε ακόμα. Και ψυχολογικά και χρηματικά και είναι πάντα εκεί για ό,τι χρειαστούμε. Ευχαριστούμε επίσης τον προπονητή μας Μιχάλη Μηλαίο, που είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα κι έχει συμβάλλει πολύ στην εξέλιξή μας, την Ε.Ο.Ε. και τον Σπύρο Καπράλο, που έχουν πιστέψει πολύ σε μας και μας δίνουν δύναμη και φυσικά τους Μάντη/Καγιαλή, που είναι κοντά μας όλη τη χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης τους όποιους χορηγούς και υποστηρικτές, όπως και τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για τη χρηματική υποστήριξη ειδικά τον πρώτο καιρό».

Οι διεθνείς επιτυχίες έχουν κάνει τις δύο κοπέλες περισσότερο γνωστές τα τελευταία χρόνια. Ασχολούνται ζωηρά και με τα socialmedia και βασικά θέλουν να δείξουν προς τα έξω πόση δουλειά κρύβεται πίσω από τις διακρίσεις τους. «Γενικά μας αρέσει η κοινωνική δικτύωση μέσα κι από το ίντερνετ, αλλά με το άθλημά μας έχουμε συγκεκριμένο στόχο. Επειδή δεν είναι τόσο γνωστό, θέλουμε να δείχνουμε τι κάνουμε για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Μας αρέσει να προβάλλουμε προς τον κόσμο ότι η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο τα ωραία μέρη και τα σκάφη, αλλά ότι υπάρχει πολύς κόπος και δουλειά από πίσω. Για παράδειγμα, ότι ακόμα και τα ταξίδια έχουν ταλαιπωρία για μας διότι μόνοι μας μετακινούμε τα σκάφη και μπορεί να οδηγούμε τρεις και τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα. Χρησιμοποιούμε τρέιλερ για το αγωνιστικό σκάφος, αλλά και το φουσκωτό, που είναι για τον προπονητή. Αν μάλιστα, έχουμε ταξίδι σε άλλη ήπειρο τότε χρησιμοποιούμε κοντέινερ».

Μαρία Μπόζη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11/12/1995

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Θεσσαλονίκη 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Θεσσαλονίκη 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μιχάλης Μηλαίος 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

2η Παγκόσμια νίκη 470 νέων, 2015

3η Παγκόσμια Νίκη, 470 νέων, 2016 

1η Πανευρωπαϊκή Νίκη, 470 νέων, 2017 

3η Πανευρωπαϊκή Νίκη 470 νέων, 2015 

2η θέση στη Διεθνή Εβδομάδα Κιέλου, 2018 

9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Γυναικών, 2018 

10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Γυναικών, 2017 

ΣΠΟΥΔΕΣ: Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης 

Φοιτήτρια Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 

ΧΟΜΠΙ: Κολύμβηση ανοιχτής Θάλασσας και φωτογραφία 

Ραφαηλίνα Κλωναρίδου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 26/10/1994

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Θεσσαλονίκη 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Θεσσαλονίκη 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μιχάλης Μηλαίος 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

2η Παγκόσμια νίκη 470 νέων, 2015

3η Παγκόσμια Νίκη, 470 νέων, 2016 

1η Πανευρωπαϊκή Νίκη, 470 νέων, 2017 

3η Πανευρωπαϊκή Νίκη 470 νέων, 2015 

2η θέση στην Διεθνή Εβδομάδα Κιέλου, 2018 

9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Γυναικών, 2018 

10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Γυναικών, 2017 

ΣΠΟΥΔΕΣ: Φοιτήτρια Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης ΑΠΘ 

ΧΟΜΠΙ: SUP, δημιουργική γραφή 

Λίγα λόγια για την κλάση των 470:

Το όνομα της κλάσης σχετίζεται με το μήκος των σκαφών. Σε αυτή την κατηγορία τα σκάφη έχουν μήκος 4,7 μέτρα, πλάτος 1,7 μ. και τρία πανιά με επιφάνεια 12,7 μ.. Τα δύο πανιά είναι μόνιμα και το ένα χρησιμοποιείται μόνο για κάποιες πλεύσεις. Το 470 είναι για δύο άτομα κι έχει γίνει ολυμπιακή κατηγορία από το 1976. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολλές διεθνείς διακρίσεις και ειδικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες ξεχωρίζει το χρυσό μετάλλιο από τη Σοφία Μπεκατώρου και την Αιμιλία Τσουλφά στην Αθήνα το 2004. Οι ίδιες αθλήτριες κατακτούσαν σταθερά τον παγκόσμιο τίτλο στις γυναίκες από το 2000 μέχρι και το 2003. 


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 επισκέπτες και κανένα μέλος