Η Σοφία Κυριακοπούλου στο sportshero.gr

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Συνεντεύξεις
15 Μαΐου 2017

Η Σοφία Κυριακοπούλου (γεννημένη στις 29/09/1981) βρίσκεται τα τελευταία 20 χρόνια στα γήπεδα του μπάσκετ και θεωρείται μια από τις καλύτερες Ελληνίδες φόργουορντ, καθώς προσφέρει κάθε χρόνο σε πολλούς τομείς στην ομάδα που την επιλέγει για το ρόστερ της.

Φέτος βρέθηκε στην ομάδα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου πιστεύοντας σε μια αξιόλογη σεζόν, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την ομάδα του Κρόνου να υποβιβάζεται στην Α2 Νότου.

Η εικόνα της εντός αγωνιστικού χώρου από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ήταν σημαντική και σταθερή και οι επιδόσεις της (όπως τις αλιεύσαμε από την galanis sports data), είναι πραγματικά πολύ αξιόλογες.

Τα στατιστικά στην εκάστοτε ομάδα της (σε κανονική περίοδο) από την σεζόν 2005-06:

2005-06 ΔΑΣ Άνω Λιοσίων: 2η στους πόντους με 243, 4η στα ριμπάουντ με 81, 2η στις ασίστ με 36, 1η στα κλεψίματα με 30, 2η στις τάπες με 12.

2006-07 Παναθηναϊκός Α.Ο.: 2η στους πόντους με 218, 4η στα ριμπάουντ με 93, 4η στις ασίστ με 38, 6η στα κλεψίματα με 24, 4η στις τάπες με 4.

2007-08 Παναθηναϊκός Α.Ο.: 6η στους πόντους με 139, 5η στα ριμπάουντ με 57, 8η στις ασίστ με 17, 7η στα κλεψίματα με 12, 3η στις τάπες με 5.

2008-09 Άρης Χολαργού: 2η στους πόντους με 99, 5η στα ριμπάουντ με 41, 3η στις ασίστ με 20, 6η στα κλεψίματα με 13, 1η στις τάπες με 9.

2009-10 Φέα ΝΦ / ΝΧ: 6η στους πόντους με 163, 6η στα ριμπάουντ με 47, 6η στις ασίστ με 23, 3η στα κλεψίματα με 23, 3η στις τάπες με 4.

2010-11 Φέα ΝΦ / ΝΧ: 5η στους πόντους με 124, 5η στα ριμπάουντ με 68, 4η στις ασίστ με 21, 6η στα κλεψίματα με 14, 1η στις τάπες με 12.

2011-12 Αθηναϊκός Βύρωνα: 7η στους πόντους με 105, 4η στα ριμπάουντ με 65, 7η στις ασίστ με 23, 6η στα κλεψίματα με 12, 1η στις τάπες με 16.

2012-13 Αθηναϊκός Βύρωνα: 4η στους πόντους με 179, 3η στα ριμπάουντ με 66, 6η στις ασίστ με 19, 7η στα κλεψίματα με 13, 3η στις τάπες με 7.

2013-14 Ίκαρος Καλλιθέας: 1η στους πόντους με 252, 2η στα ριμπάουντ με 88, 2η στις ασίστ με 29, 2η στα κλεψίματα με 15, 1η στις τάπες με 11.

2014-15 Παναθηναϊκός Α.Ο.: 3η σε πόντους με 138, 3η σε ριμπάουντ με 71, 3η στις ασίστ με 50, 6η στα κλεψίματα με 14, 3η στις τάπες με 8.

2015-16 Παναθηναϊκός Α.Ο.: 3η σε πόντους με 137, 3η σε ριμπάουντ με 70, 3η στις ασίστ με 33, 6η στα κλεψίματα με 13, 2η στις τάπες με 6.

2016-17 Κρόνος Αγίου Δημητρίου: 2η σε πόντους με 198, 3η σε ριμπάουντ με 79, 3η σε ασίστ με 32, 6η στα κλεψίματα με 13, 1η στις τάπες με 7.

Το sportshero.gr, ξεκινώντας το αφιέρωμά του σε όσα συνέβησαν φέτος στην κορυφαία Εθνική κατηγορία, μίλησε με την Σοφία Κυριακοπούλου για πολλά, άν όχι για όλα.

Μίλησε μας για την φετινή σεζόν που πέρασες στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου.

«Στην αρχή της σεζόν είχα πάει στον Κρόνο με πολύ καλή διάθεση και ήξερα ότι έχω να κάνω με ένα σωματείο που είναι οικογένεια και θα ήταν δίπλα μου και στα καλά και στα δύσκολα και από πλευράς διοίκησης και ομάδας και ήμουν αισιόδοξη για μια καλή χρονιά. Απογοητεύτηκα στην πορεία, γιατί ξεκινήσαμε κατά την γνώμη μου με λάθος σχεδιασμό, αποφασίστηκε από νωρίς να μην πάρουμε 2η ξένη, κάτι που βάρυνε τις ευθύνες μας ειδικά των έμπειρων παικτριών και δυσκόλεψε όχι μόνο την προσπάθειά μας για καλό πλασάρισμα αλλά τελικά και την παραμονή την οποία χάσαμε, καθώς για μεγάλο μέρος της σεζόν αντιμετωπίσαμε και πολλά προβλήματα τραυματισμών. Πρώτος λόγος για την τελική έκβαση της σεζόν, ήταν ο λάθος σχεδιασμός, βέβαια άν ήταν θέμα μπάτζετ ή κάποιο άλλο θέμα δεν μπορώ να ξέρω, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν ενισχύθηκε η ομάδα σε έμψυχο δυναμικό. Βέβαια για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχαμε πάρει δεύτερη ξένη που είχε έρθει όμως στην ομάδα τραυματισμένη και δεν μπόρεσε να βοηθήσει, αφού αποχώρησε λίγο μετά λόγω του τραυματισμού της. Άν και είχαμε αντιληφθεί ότι θα ήταν πολύ δύσκολος ο δρόμος μας, πιστεύω ότι το παλέψαμε με ότι μπορούσαμε μέχρι τέλους. Ξέραμε ότι με το 2-0 θα ήμασταν σε δυσμενή θέση με τον Πρωτέα και αυτή ήταν η δυσκολότερη διασταύρωση για εμάς. Πρέπει επίσης να πω ότι εκτός των τραυματισμών, αντιμετωπίσαμε και πολλά οικονομικά προβλήματα στην ομάδα και αν και η σεζόν έχει ολοκληρωθεί οι οφειλές της διοίκησης προς τις αθλήτριες είναι ακόμη πολλές.»

Τι αίσθηση σου άφησε η φετινή Α1;

«Από τις θέσεις 2-11 το πρωτάθλημα ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικό, πολλά αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη και όλες οι άλλες ομάδες (εκτός Ολυμπιακού και Τερψιθέας) ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο κάτι που βοήθησε πολύ στον ανταγωνισμό. Θα ήταν ακόμη πιο όμορφο αν αγωνιούσαμε μέχρι τέλους και για τον πρωταθλητή, αλλά είναι δύσκολο να πλησιάσουμε το μπάτζετ του Ολυμπιακού και η διαφορά του από όλους τους υπόλοιπους είναι φυσιολογική. Μακάρι να υπάρξει κάποτε η οικονομική δυνατότητα να αναπτυχθούν και άλλες ομάδες, να έρθει περισσότερος κόσμος στα γήπεδα και κατ' επέκταση να υπάρξει περισσότερη προβολή. Το χειρότερο κομμάτι του πρωταθλήματος ήταν η αστάθεια και η τελική κατάληξη της Τερψιθέα Γλυφάδας. Για τις αθλήτριές της ένιωσα πολύ άσχημα και εγώ, αλλά και όλες οι αθλήτριες που είδαμε από κοντά αυτό που περνούσαν.»

Σχετικά με τις 3 ξένες τι έχεις να πεις;

«Για τις τρεις ξένες δεν είμαι υπέρ, υπάρχουν Ελληνίδες αθλήτριες που μπορούν να βοηθήσουν, ακόμη κι αν είναι μικρές και άπειρες, αλλά πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι ικανές να πάρουν την θέση μας και να συνεχίσει να υπάρχει το Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ. Πως θα βελτιωθούν οι μικρές άν δεν μπορούν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο;»

Μίλησε μας για τον εαυτό σου. Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή σου μέχρι τώρα;

«Στα πολύ μικρά μου χρόνια όταν είχαμε κατακτήσει με την ομάδα των Άνω Λιοσίων επί του Αστέρα Εξαρχείων το Κύπελλο της Α1, ενώ δεν θα ξεχάσω και ως μέλος του Παναθηναϊκού τους τελικούς εναντίον του Ελληνικού και το πως νικήσαμε τον Πρωτέα Βούλας (παρά το ότι κανείς σχεδόν δεν το περίμενε) για να πάμε στα παιχνίδια με το Ελληνικό όπου είχαμε μια ωραία σειρά τελικών. Επίσης μου έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου το Final-4 του Eurocup στο οποίο είχαμε πάει με τα Λιόσια και με συμπαίκτριες Κλιγκοπούλου, Δελλή, Γκουζίνη, Βασιλείου κ.α. και προπονητή τον Άγγελο Γιαννουλάκη, όπως και τα πρωταθλήματα και κύπελλα που έχω κατακτήσει με τον Αθηναϊκό και τα Λιόσια.»

Ξέρω ότι δεν θέλετε να τις θυμάστε, αλλά πες μας και για τις χειρότερες στιγμές σου.

«Ο χαμένος τελικός του Final-4 του Κυπέλλου στην Λευκάδα απέναντι στον Ολυμπιακό και ο τελευταίος τελικός εναντίον του Ελληνικού για το πρωτάθλημα. Για το ότι δεν βγήκαμε να παραλάβουμε τα μετάλλια μας στο παιχνίδι με το Ελληνικό, έχω να πω ότι  πάντα είμαι εναντίον τέτοιων αποφάσεων. Θεωρώ ότι παρά την απογοήτευσή μας και το ότι είχαμε αδικηθεί θα έπρεπε να πάρουμε τα μετάλλια, έστω και ως δεύτερος ο αθλητής πρέπει να επιβραβεύεται. Ναι μεν πληγώνεσαι να βλέπεις το αντίπαλο να πανηγυρίζει, αλλά πρέπει και εσύ να έχεις την δική σου στιγμή στην τελετή και να δώσεις το δικαίωμα στον αντίπαλο να σε σεβαστεί και να σε χειροκροτήσει, όπως έγινε και στην Λευκάδα, από τις αθλήτριες του Ολυμπιακού προς εμάς.»

Ποια είναι κατά την γνώμη σου η κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια;

«Μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτές που έχω αντιμετωπίσει ή έχω δει να παίζουν. Ακούω να μιλάνε όλοι για την Άννι Κωνσταντινίδου αλλά δεν την έχω δει στο γήπεδο. Ανάμεσα σε αυτές λοιπόν που αντιμετώπισα ή είδα, θεωρώ κορυφαίες την Εβίνα Μάλτση για όσα έχει πετύχει σε Ευρώπη και Ελλάδα και την Τούλα Καλέντζου που την γνώρισα καλύτερα ως συμπαίκτρια στον Παναθηναϊκό. Είχαμε συνεργαστεί και στον Αθηναϊκό, αλλά στον Παναθηναϊκό κατάλαβα το σε πόσους τομείς προσέφερε στο σωματείο. Τόσο η Τούλα, όσο και η Εβίνα ανήκουν στην ίδια γενιά, έχουν την σωστή αντίληψη του αθλητή και την δυνατότητα να βγαίνουν μπροστά και το έκαναν πολλές φορές στην καριέρα τους. Γι αυτό θεωρώ ότι αυτές είναι οι κορυφαίες. Με γνώμονα πάντα την ηγετική φυσιογνωμία δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε δυο αθλήτριες που τις θεωρώ δασκάλες μου, την Βασιλεία Γκουζίνη και την Σοφία Κλιγκοπούλου, από τις οποίες έμαθα πάρα πολλά.» 

Νιφλής Γιώργος

 


 


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 επισκέπτες και κανένα μέλος